خواننده عزیز این اطلاعات به تعدادی از سوالات شایع در مورد سرطان سینه پاسخ می دهد

و مسلم است که شامل همه اطلاعات نیست

و جایگزین صحبت و مذاکره شما با پرستار و پزشک نخواهد بود

تغذیه و آسم

 تغذیه مطلوب در زندگی موجب بهبود عملکرد ریه می شود این در حالی است که سوء تغذیه به همراه آسیب ایمنی در بیمارانی که از سطح تغذیه نا مناسبی برخوردارند بیماران را در معرض خطر عفونت تنفسی قرار میدهد .

از سوی دیگر بیماریهای ریوی نیز بر وضعیت تغذیه افراد تاثیر می گذارند و بعنوان مثال موجب افزایش مصرف انرژی  کاهش دریافت مواد غذایی ، بی اشتهایی ناشی از بیماری مزمن استفراغ و... می شوند .

بررسی ها نشان داده اند که تغییر الگوی رژیم غذایی افراد با افزایش میزان بروز بیماری آسم در ارتباط است . بنابراین جهت کاهش علایم آسم توجه به نکات زیر ضرروی است :

 1- از اتساع زیاد معده دراثر خوردن مقادیر زیاد موادغذایی پیشگیری کنید. بدین منظور وعده های غذایی کوچک و غنی از مواد مغذی (حاوی پروتئین های با ارزش بیولوژیکی بالا ، ویتامینها و مواد معدنی) را فراهم کنید.

 2- درموارد آسم آلرژیک غذاهای آلرژی زا ( حساسیت زا ) را  از برنامه غذایی حذف کنید . تنها چهار درصد بالغین مبتلا به آسم ،حساسیت غذایی دارند . غذاهایی که بطور معمول باید حذف شوند عبارتند از : شیر، تخم مرغ ، غذاهای دریایی، ماهی ، بادام زمینی و افزودنیها

 3- چربی های اشباع وغیراشباع ممکن است تاثیرات متفاوتی روی التهاب راههای هوایی داشته باشند چربی های اشباع (روغن جامد، کره ، چربی حیوانی و ...) ممکن است باعث تشدید آسم شوندو چربی های غیر اشباع ارتباط معکوسی به بروز آسم دارند مواد غذایی حاوی اسید های چرب امگا سه مانند ماهی (برای افرادی که به ماهی حساسیت ندارند) و گردو ( در صورتی که بیمار آن را  تحمل کند) و روغن کلزا مفیداست .

 4- مصرف مواد غذایی زیر را افزایش دهید :

کلم بروکلی ،  گریپ فروت ، پرتقال ، فلفل دلمه ای ، کیوی ، آب گوجه فرنگی ، گل کلم ،  سیب و پیاز (این مواد بعلت دارا بودن خاصیت آنتی اکسیدانی می توانند باعث بهبود پاسخ ایمنی شوند )

 5- محدود کردن مصرف نمک ممکن است مفید باشد . این امر در مردان بیشتر از زنان صادق است .

 6- کافئین موجود در قهوه باعث شل شدن ماهیچه و بازشدن راههای هوایی ریه می شود .لذا دریافت دو تا سه فنجان قهوه در روز در بزرگسالان به نظر مفید میرسد .

 7- سلنیوم و منیزیم هم در بهبود بیماری مهم هستند.منابع عمده غذایی سلنیوم عبارتند از : غذاهای دریایی، جگر و قلوه،گوشت و ماکیان . منابع خوب منیزیم عبارتند از : دانه ها ،مغزها ، حبوبات و غلات آسیاب شده و نیز سبزیجات سبز تیره .

 لازم به ذکر است بر اساس مطالعات انجام شده اضافه وزن در کودکان موجب تشدید بیماری آسم می شود و افزایش وزن بعد از هجده سالگی در زنان خطر ابتلا به آسم را افزایش می دهد .

 تداخل دارو و غذا:

 1- گشاد کننده های راههای هوایی که به وفور در بیماران آسمی استفاده می شود ممکن است باعث بروزتهوع و استفراغ در این افراد شود. هنگام استفاده از این داروها ازتغییرات زیاد در مقدار دریافت کربوهیدرات ها و پروتئین ها و غذاهای حاوی کافئین مثل قهوه و چای بایدخو دداری کنید. توجه داشته باشید که سطح چربی در بچه هایی که تئوفیلین دریافت می کنند بالا می رود.

  2- کورتیکواستروئیدها ( پردنیزولون – دگزامتازون ) هم ازجمله داروهایی هستند که غالبا دربیماران آسمی استفاده می شوند این داروها عوارضی دارند که ازجمله اینها می توان به کاهش پتاسیم ، افزایش سدیم و افزایش قندخون  اشاره کرد همچنین استفاده طولانی مدت باعث کاهش تراکم مغزاستخوان می شود لذا پایش بیماران آسمی که کورتیکواستروئید مصرف می کنند از نظر تراکم استخوان و دریافت رژیم کلسیمی ضروری است.

منابع :

1.Nutrition and diagnosis-related care

 Escott stump Sylvia.

 002. 5 ed.pp:186

2. modern nutrition in health and disease

 E.shils Maurice

1999.9 ed .pp:1483

3. Dietary salt alters pulmonary function during exercise in exercise induced asthmatics  sports

Mickle borough T,et al.

sci.2001;19:865.