خواننده عزیز این اطلاعات به تعدادی از سوالات شایع در مورد سرطان سینه پاسخ می دهد

و مسلم است که شامل همه اطلاعات نیست

و جایگزین صحبت و مذاکره شما با پرستار و پزشک نخواهد بود

تغذیه درمانی در اسهال

 مقدمه :

 اسهال عارضه ای است که به دنبال یک اختلال زمینه ای ایجادمی شود .از آنجائی که در اسهال غذا با سرعت غیر طبیعی از روده عبور می کند در نتیجه فرصتی برای جذب آب و هضم و جذب کامل مواد غذایی وجود ندارد . بنابراین سبب تخلیه مکرر مدفوع آبکی و از دست دادن مقادیر زیادی آب و املاح می گردد.

   اقدامات تغذیه ای لازم:

1)  تأمین مایعات و املاح از دست رفته توسط محلول های خوراکی و یا به صورت وریدی در افرادی که قادر به تغذیه از راه دهان نیستند.

 در شیر خواران تغذیه باشیر مادر ادامه یابد ؛ چرا که سبب تأمین آب وانرژی واملاح کافی برای نوزاد می گردد . در نوزادانی که از شیر خشک تغذیه میشوند میتوان به مدت 24 ساعت شیر را به مقدار 50% رقیق کرده و به جای آن از محلول های ORS جهت تأمین مایعات و الکترولیت ها استفاده کرد .

  •  استفاده ازORS در بیمارانی که از طریق لوله غذا دریافت می کنند ضروری است.

 2)  پس ازتسکین اولیه بیمار (بعداز 12 ساعت )رژیم غذایی که حداقل باقیمانده را در روده بجای می گذارد کم فیبر و غنی از انرژی و پروتئین باشد، آغاز می شود. غذا باید در وعده های متعدد و با حجم کم به بیمار داده شود. این دستور غدایی شامل : 

  • کربوهیدرات های پیچیده نظیر کته، نان سوخاری، بیسکویت های ساده و بدون کرم و سبوس و پوره سیب زمینی
  • مواد غذایی حاوی فیبرهای محلول؛ پوره موز، سیب خام یاپخته ، دانه به و...
  • محصولات لبنی تخمیری مانند ماست،پ نیرهای ساده کم چرب، دوغ های بدون گاز
  • مواد غذایی غنی از پروتئین مانند آبگوشت ساده کم چرب، گوشت ماهیچه و انواع گوشت های بدون چربی آب پز یا کبابی
  • چای رقیق

 3)پس از بهبودی نسبی می توان پوره سبزیجات و سبزیجات پخته را به تدریج وارد برنامه غذایی نمود .

 4)مکمل های ویتامین بخصوص  ویتامین ث و ب 1 (ویتامین های محلول در چربی در موارد اسهال چرب) املاح از جمله آهن بخصوص در اسهال خونی ، روی ، منیزیم و کلسیم سبب بهبود وضعیت سوخت وساز بدن می شود.

 5)استفاده از کره حیوانی ، روغن نارگیل و روغن هسته خرما در دوره اسهال مخصوصاً اسهال چرب می تواند تا حدود زیادی جهت تأمین انرژی کمک کند و بهتر است این نوع چربی همراه سایر مواد غذایی مصرف شود تا جذب بهتری داشته باشد .

 مواد غذایی که باید محدود شوند:

 1)شیر بخصوص در افرادی که عدم تحمل لاکتوز دارند.

 2) سبزیجات خام، آرد ونان های سبوس دار  به دلیل وجود فیبرهای نامحلول

 3)انواع حبوبات به دلیل وجود کربوهیدرات های مقاوم

 4)آب میوه ها (سیب-هلو و....) به دلیل وجود قندهای الکلی

 5)قهوه و نوشابه های گازدار به دلیل وجود کافئین

 6)نوشیدنی های الکلی

 7)مواد غذایی پر چرب وسنگین

 8)قندهای ساده مانند :قند و شکر ، عسل ، مربا ، شربت ها ، تنقلات شیرین و...

منابع:

 1- Agustina R. et al .The effect of early nutritional supplementation with mixture of probiotic ,prebiotic ,fiber& micronutrients in infant with acute diarrhea in Indonesia .Asia Pac J  clin Nutr.2007 .16(3):PP 435-42

2- luabeya kk.et al . Zinc or multiple micronutrient supplementation to reduce diarrhea &respiratory disease in south African children: a randomized controlled tried. 2007 Jun 27; 2(6): PP 541

3- ketlin M & Krouse s . Food Nutrition & Diet therapy. 2004, PP 709-11

4-راهنمای رژیم درمانی انجمن تغدیه ایران(اتا)،فریبا شیخ ،ویرایش 2-1385-صص 157-165